06. 11. 2025
HomeNOVINKYgourmetvinotekasmokeleisureatravelshoppingzdraví


V
EČER PLMakro Jan GavendaNÝ CHUTÍ

A KULINÁŘSKÉHO UMĚNÍ 

 

Makro kuch

 

Akce, na kterých je možné ochutnat více chodů od různých kuchařů, nejsou tak časté. Jednou za rok se pražská Makro Akademie stane místem, kde se sejdou špičkoví kuchaři a gurmeti z celé republiky, aby se stali účastníky výjimečného gastronomického zážitku jménem Chef's Dinner. Podzimní večerv pražských Stodůlkách byl ve znamení 10 letého výročí Akademie a 30 let společnosti Makra na českém trhu. Na jejím jubileu se setkalo na osm desítek hostů o jejichž chuťové buňky se staralo šest renomovaných šéfů, vesměs špičkoví kuchaři, dnes už legendy české, slovenské a vídeňské gastronomie.

 

Na amuse bouche Josefa Súkupa následoval první chod, kreace, kterou vytvořili Dominik Unčovský a Lukáš Čarný pod mottem: vařme z toho, co u nás roste. Vítězi národní soutěže Bocuse d’Or překvapili s bramborovým knedlíkem s černým kořenem, grilovaným zelím a houbovými škvarky, k zapití sklenka Chablis Premier Cru Vaillons.

 

Zdeněk Pohlreich, kterého není zapotřebí zvlášť představovat, připravil nadívanou křepelku s česnekovo-bramborovým pyré, v doprovodu rýnského ryzlinku.

Šéfkuchař Peter Duranský, získal jako první Slovák michelinskú hvězdu a je také národním šéfem slovenské Bocuse d’Or. K jeho terině z halibuta a mušlí sv. Jakuba se smrži a marinovanému kedlubnu se podávalo s Champagne Ruinart.

 

Konstantin FilippouKonstantin Filippou obdržel za své kulinární umění již 2 michelinské hvězdy. Jeho vídeňská restaurace je podle moderátorky večera Markéty Hrubešové známa pro svou inovativní fúzí středomořských a rakouských chutí a sofistikovanými jídly, které oslovují nejen chuťové buňky ale i oči. Konstantin vytvořil rafinovanou vyzrálou svíčkovou s kaviárem na omáčce z Vin Jaune. Doprovázela ji Rioja Reserva V z vinných sklepů Faustino, kterou jako všechna vína večera vybral someliér Jakub Přibyl.

 

 

O dezert se postarala Daniele Combi. Její buchty plněné makovou nádivkou s marcipánem, mandlový a makový sorbet, pečené švestky a ornament z vanilkové omáčky prostě ohromily. Podávaly se s Tokaji Aszu 5 Puttonyos a byly skutečnou sladkou tečkou na závěr večera. Prostě šest výjimečných kuchařů s unikátním menu párovaným nejkvalitnějšími víny.

 

V přestávkách mezi chody měli hosté možnost nahlédnout i do akademické kuchyně, vzdělávacího centra pro profesionální gastronomii a vyslechnout si příběhy jídla, kuchařů a kulinářského umění. A z čeho se vařilo? Z produktů iniciativy České Pole, která má za cíl vrátit kvalitní lokální produkty z českých polí do českých restaurací a kuchyní, dále pak z masa vlastní (makro-) výroby a čerstvých ryb.

 

Makro Akademie je nejmodernějším kuchařským školícím centrem v České republice, které se využívá především pro kurzy a workshopy pro profesionály. Po deseti letech, dnes pod vedením Jana Gavendy a jeho týmu je nejen uznávaným špičkovým kulinářským pracovištěm, kde se potkávají ty nejmodernější trendy s tzv best practice v oboru. Pořádá také inspirativní akce, nabízí odborné kurzy na cestu do světa chutí, kulinářského umění a technik pod vedením mistrů svého oboru: kulinářské, someliérské kurzy, baristické kurzy a barmanské kurzy pro restaurace, bary či kavárny a vzdělává širokou gastroveřejnost.

 

Moderátorka Hrubešová představuje, špičkové kuchaře, kteří budou chystat 6 chodové menu.

 

© Marian S SUCHA 2024

 

 

Da Pietro - neapolská pizza, gourmet steaky a burgery

DA Pietro gril9

 

Da Pietro - pizzerie s neapolskou formulí se staly pro svou nezaměnitelnou chuť a kvalitu v české kotlině pojmem. Teď se majitel a restaurátor Petr Soukal rozhodl svou jihoitalskou formuli rozřířit: Plzeňský Da Pietro GRILL není jenom sesterskou pobočkou vyhlášené pizzerie je přímo v jejím sousedství. 

Podle koncepce Petra Soukala se má stát rájem stařených steaků a gourmet burgerů. Stejně jako v případě pizzerie Da Pietro, i zde hraje hlavní roli oheň.

DA Pietro gril42
Maso nejvyšší kvality je připravovano na otevřeném grilu Mibrasa, poháněným směsí přírodního kokosového uhlí a bukového dřeva. Chef’s table koncept - stolové uspořádání v restauraci, kdy hosté sedí kolem baru, umožní hostům pokud tedy mají zájem, sledovat celý proces přípravy pokrmu v přímém přenosu. "Oheň se u nás středem pro místa setkávání, zdrojem tepla, a prostředkem pro úpravu potravy... . A to je smysl našeho konceptu".

Da Pietro GRILL 6

Celý článek...
 

FALKENSTEINER RESORT CAPO BOI:

VE ZNAMENÍ ZÁZRAČNÉ MOŘSKÉ BYLINY POSIDONIE

Capoboi 048

Sardinská luxusní letoviska jsou velmi často spojovány s proslulými rezorty na Costa Verde na severu ostrova. To ale není ani půlka pravdy říká seňora Francesca Corda manažerka pětihvězdičkového falkensteinerského rezortu Capo Boi. Sever ostrova je jiná, nám vzdálená Sardinie. Jih ostrova také umí nabídnout svůj autentický kousek ráje.

Maurská architektura rezoCapo-boi-9rtu Falkensteiner Capo Boi, s průzračně modrou vodou, bílými plážemi a svěží středomořskou zelení a autentickou přírodou, kde se line vůně myrty a machie s pestrou paletou barev a kvalitní kuchyně, okouzlí návštěvníky všech věkových kategorií.

Celý článek...
 

VŮNĚ A SVŮDNOSTI CAPRI 

IMG 5576

 

Capri, slůvko které budí po staletí lidské touhy. Vápencová hora s grandiózní zelení, čnící z vod Středozemního moře, symbol romantické italské dovolené opěvované v šlágrech. Na první pohled ostrov působí přehledně, nicméně na místě odhalí svoji komplexitu a přírodní mnohotvárnost. Až na málo výjimek se pobřeží prezentuje jako extrémně rozeklané, početné zátoky a mořské jeskyně posílí tento dojem. Ostrov o rozloze 10,4 km2 s 14000 obyvatel leží jen pět kilometrů od italské pevniny. Tvoří jej dvě částí: Capri-město a Anacapri s kopcem Monte Solaro. Oblíbenost ostrova začala někdy na přelomu 20. století, kdy začal přitahovat jako magnet všechny ty, které zlákala utopie a ideály svobody, morální i politické revolucionáře, umělce a excentriky; Rusy, kteří se v emigraci připravovali na revoluci: Maxim Gorkij zde strávil sedm let, v r. 1908 sem přijel i Lenin... Zasněné domky v stále zelené vegetaci s vůní citronů, nádherně kvetoucími zahradami a s jedinečným kouzlem zapadajícího slunce, vily prominentních přistěhovalců s okázalými výhledy. Tak vypadá setting pro Gesamtkunstwerk hledající soběrovného. V rušné Marina Grande si přijíždějící příliš nevšímají romantiky přístavu. Je to spíše jarmark se stánky, které nabízí ty nejrůznější exkurze podél pobřeží. Všichni se hrnou do fronty na lanovku Funicolare, která je vysadí vysoko v Capri, kousek od Piazzetty. Na malém filmovém náměstíčku s kostelem San Constanzo, hodinovou věží, trafikou, radnicí a muzeem k historii ostrova, je to nejdůležitější: mondénní centrum ostrovního života.

 

Celý článek...
 

HAUSBÓTEM MEZI ŠTRASBURKEM A NANCY

 

Alasasko - Lutzelbourg

Alsasko-Lotrinsko je křižovatkou vodních cest: řeka Mosela má 150 splavných kilometrů, Mása 135 km, dále jsou tu četné kanály, především kanál Marna-Rýn (Canal de la Marne au Rhin) z r. 1855, kdysi životně důležité spojení mezi Paříží, Alsaskem a Německem, který vede historickými městy Bar-le-Duc, Toul a Nancy.

 

Po vodě se sblížíte nejdůvěrněji se zemí. Pluje se mírným tempem po kanálu, který nabízí to nejlepší na francouzských vodních cestách: zvlněnou lotrinskou krajinu, strmá zalesněná údolí, historická města, zámky, poklidné vesnice, kde se každé ráno můžete zastavit pro čerstvé croissanty a technické stavby s tunely a unikátním lodním výtahem Arzviller. 

Plavbu mezi Štrasburkem a Nancy, která stylově začíná hned za Evropským parlamentem a nabízí spoustou zážitků zvládnete pohodově za týden.

 

 

Celý článek...
 
Více článků...
  • Skupina Coloseum: tržby na úrovni předpandemického roku 2019
  • DZT INCOMING & BRAND SUMMIT LÜBECK 2023
  • BIO VÍNA Z MIKULOVA NA PRAŽSKÝCH VINOHRADECH
  • APULIE – CHUTĚ NA PODPATKU ITALSKÉ BOTY
  • Na kole jižním Burgundskem
  • Námořnická Bretaň
  • Káva a zdraví
  • Z Baru U Zlaté studně se stala „Pevnost Ludvíka XIII.“
  • Made in LAZIO
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další > Konec >>

Stránka 2 z 6
fajn-fet.cz © Marian S. Sucha


  Naši partneři:           clickair-logo_de


 transfajn-net.cz  Rooseveltova 29 • CZ 160 00 Praha 6  • tel: +420 777 024 399
 
 
 
Copyright © 2025 . Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.